V-ați gândit vreodată la persepectiva aceasta? De genul viața este nedreaptă, colega mea de birou manâncă la fiecare prânz cartofi prajiti cu carne și e slaba iar eu doar frunze și tot nu slabesc? Sau n-am mâncat nimic zilele acestea si tot nu am reusit sa dau nimic jos?
În primul rând nu ajută să ne comparam cu alții (dar stiți și voi acest lucru). Nu știm ce manancă sau nu manâncă a noastra colegă în restul zilei și oricum nu are legatură cu noi.
Însă putem să ne uităm cu mai multă obiectivitate la ceea ce noi consumăm. De cele mai multe ori ideea că mâncăm prea putin nu are legatură cu realitatea ci cu percepția noastră subiectivă asupra a ceea ce credem că mâncăm. Există mai multe studii care arată că suntem dispuși să fim foarte impreciși atunci cand trebuie să evaluăm ceea ce ingerăm într-o zi (cu 50%, chiar). Chiar și atunci cand ni se pare că mâncăm foarte echilibrat la mese e foarte posibil să scăpăm la sticla cu ulei (fie el și de masline extravirgin, tot are aproape 1000 kcal pe 100ml:), să ronțaim resturi de la copii (putem adăuga 4-500 de calorii lejer pe zi) și să “exageram” un pic cu vinul de dupa cină. Toate acestea ne pot “anula” deficitul caloric pe care l-am creat în mod voit la mesele principale și ne vor lăsa fară un gram dat jos la cântar. Dar cu un pic de efort, și cu o strategie simplă putem să schimbam un pic lucrurile.
1. Primul pas pentru a vedea ce anume ne deturnează procesul de slabit este să constientizăm exact cât/ce mâncăm într-o zi. Și cea mai simplă metodă, folosită de toți nutriționiștii și coach ii în nutriție este un jurnal alimentar. Un document simplu în care notăm tot ceea ce mâncăm și bem într-o zi. Pentru 4-5 zile e suficient. Nu uitați de gustari, ronțaieli la film, colțul de paine calda cand mergeti la cumpărături, orice.
2. Pasul doi este să verificăm dacă ceea ce apare în jurnal se pupă cu ceea ce (și cât) credeam noi că mâncăm. S-ar putea să apară mari surprize aici.
3. In continuare faceți o analiză obiectivă a ceea ce faceți bine (mancați legume la fiecare masă, proteine, etc) dar și a lucrurilor care pot fi îmbunătățite (ronțaieli multe, mese dezordonate, mancat in picioare în fața chiuvetei, mâncat inconștient, în momente de stres).
4. Alegeți un lucru mic la care vreți să lucrați în perioada următoare și care o să aducă o îmbunătățire de 1% la dieta voastră. Poate fi să stați jos de fiecare dată cand mâncați. Să adaugați un pumn, doi de legume la fiecare masă, să vă programați reprizele de “dulce” o dată, de doua ori pe zi în momente prestabilite. Să înlocuiți painea alba cu paine neagra. Ați prins ideea:).
5. În fiecare săptămână decideți să vă concentrați în a îmbunătați un lucru, unul singur din alimentația voastră. Nu contează cât e de mic, practicat cu conștiență, cu siguranță ajută mai mult decât toate heirupurile posibile. Credeti-mă, e pe testate. Și cu cât se adună mai multe saptămâni cu mai multe taskuri duse la capat cu atât și kilogramele vor începe să se topească (stiați ca 1% mai bine in fiecare zi ne duce la o îmbunatățire cu 37% dupa un an?).
6. Decideți la finalul fiecarei săptămâni cum o sa masurati succesul. Cum o sa știți daca taskul a fost facut corect? De exemplu dacă v-ați propus să aveți 2 pumni de legume la fiecare masă notați într-un calendar la finalul zilei daca ați reușit. La final de săptămână, un task reușit ar trebui să fie un task cu măcar 70-80% rată de implementare.
7. Nu incercati să faceți mai multe taskuri deodată. Șansele de succes scad spre zero.
8. Sarbătoriți succesul. Fiecare mic task va duce mai aproape de obiectivul vostru.
Ați ținut vreodată un jurnal alimentar? Ați fi tentate să începeți? Ce credeți ca ați descoperi?
redactat: Consultant nutriție Ana Szabadszalasi
lasix overnight shipping
kamagra price thailand
https://vslevitrav.com/ – levitra soft tabs
http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/ – Amoxicillin Online Amoxicillin Online pqi.bfmc.thewomenslocker.com.rhy.cv http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/
http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/ – Amoxicillin 500mg Capsules Amoxicillin glb.qljr.thewomenslocker.com.qbt.zs http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/