Citeam zilele trecute că un român care ține post consumă în medie zeci de E-uri pe zi. Deși sunt ultima care dă share la genul acesta de articole alarmiste trebuie să spun că nu m-a suprins nimic. Știu și eu din perioadele de când țineam post, acum multi ani în urmă, cum mâncam zeci de eugenii, mâncăruri de cartofi, supe la plic, (I know), pateuri și crenvurști vegetali și multe altele. Și chiar dacă, poate, nu mâncam alimente procesate când ținem post, sunt sanșe mari să consumăm cantitati mari de carbohidrați și grăsimi și să ne trezim cu multe kilograme în plus chiar înainte de sărbători.
Adevărul e că eliminarea cărnii, a lactatelor și a ouălelor ne lasă un pic descoperiți în ceea ce privește variantele de mese pe care să le consumăm. Și așa ajungem la tocanită de cartofi cu multa pâine, salate orientale, fasole frecată și pateurile și crenvurștii de care ziceam mai sus. Și chiar și dacă ne indreptăm spre variante mai bune, cum ar fi linte, de exemplu tot nu reușim de multe ori să ne formăm mese care să țina și de foame și care să nu ne rotunjeaască șoldurile.
Ce v-aș propune eu este să folosim perioada de post și pentru a experimenta cu gusturi, texturi combinații și mai ales să consumăm mai multe legume, care în mod normal sunt destul de vitregite.
M-am lungit deja destul de mult așa că vă prezint mai jos o variantă de farfurie ideală când ținem post sau suntem vegani:
1. Proteină. Mereu pornim de la proteină pentru ca e sățioasă și e esențială în alimentația noastră. Din păcate proteina e de regulă lipsă atunci când mâncăm vegan. Asta duce la mancatul de cantitați mari de carbohidrați și la lipsa de sațietate pe parcursul zilei. Vă recomand să adăugați echivalentul unei palme de proteină (podul palmei) la fiecare masă. Variante vegane din care să alegeți sunt: tempeh (soia fermentată), seitan, tofu, linte (nu, ciupercile nu sunt surse de proteine
). Știu că nu prea suntem obișnuiți să consumam tempeh și seitan, se gasesc însă în magazinele naturiste și conțin cantități mari de proteine fară a aduce cu ele și mulți carbohidrați.

2. Legume. Poate partea cea mai importantă în această ecuație. Legumele au multe fibre, apă, volum mare, calorii puține și au o densitate nutritională mare. Nu lăsați să treacă masa fară echivalentul a 2 pumni de legume (cam jumatate de farfurie). Puteți alege legume proaspete sau congelate, murături în sare, etc. Aici desigur intră spanac, roșii, morcovi, conopidă, brocoli, dovlecei, castraveți, etc.
3. Carbohidrați. Desigur că avem nevoie și de ei, mai mulți sau mai puțini în funcție de cât de activi suntem. În general, o mână de carbohidrați la masă pentru persoanele sedentare e suficientă. Aș introduce aici: mazăre, fasole boabe, naut, fructe, cereale, cartofi, etc.
4. Grăsimi. Nu putem fară grăsimi, sunt extrem de importante la fiecare masă. Vă recomand să nu depășiti echivalentul unui deget de grasime: ulei de măsline extravirgin (nu floarea soarelui), semințe, nuci, avocado.
Nu e greu dacă avem genul acesta de schemă în minte. Și va asigur că mâncând așa vă veți simți și sătule cu o cantitate mai mică de mâncare și nici colanții nu vor deveni mai stramți la sfarșitul perioadei de post.
Voi cum vă împăcați cu postul? Aveți dificultăți în a vă forma meniul zilnic?
Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?
Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?